BonaVita.pl | Mleko sojowe. Wady i zalety tradycyjnego napoju chińskiego

2 Comments


Mleko sojowe, czyli tradycyjny chiński napój znany jest najbardziej w południowej części Chin, a także w kuchni kantońskiej. Dużą popularność zyskuje również wśród osób uczulonych na tradycyjne produkty mleczne.


Mleko sojowe

Jako pierwszy, mleko sojowe odkrył Liu An, który technikę produkcji stworzył już 164 r. n.e. Uważa się również, że to on pierwszy poddał mleko sojowe koagulacji, czyli procesowi zlepiania cząsteczek w większe zespoły w wyniku czego powstaje zwarty koagulat, a w tym przypadku twarożek sojowy – tofu.
Mleko sojowe można przygotować samemu w domu. Do przygotowania potrzebujemy:
·         3 szklanki suchych ziaren soi
·         4 garnki wody – do namoczenia soi
·         4 szklanki wody
·         Szczyptę soli morskiej
·         Szczyptę cukru trzcinowego
Na początek suche ziarna umieszczamy w garnku... 


Całość przeczytasz: TUTAJ


You may also like

2 komentarze:

  1. ja uwielbiam mleko sojowe i właśnie się dowiedziałam, że to tradycyjny chiński napój! :O :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)