BonaVita.pl | Kasza jaglana czy rzeczywiscie taka odchudzajaca?

0 Comments

Kasza jaglana przyrządzana z prosa jest najzdrowszą wśród kasz, lecz zdecydowanie za rzadko gości na naszym stole. Czy naprawdę nie wiemy jak ją przyrządzić?

Drobne, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to kasza jaglana, która jest bardzo niedoceniana, choć jej popularność  powoli wraca – a zasługuje na to. Znakomicie sprawdza się zarówno w potrawach słonych jak i słodkich, ale do naszego jadłospisu powinniśmy ją wprowadzić ze względu na jej właściwości zdrowotne, które są naprawdę niezliczone. Dla każdego z nas ma cząstkę dobroci: dla dzieci – nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla alergików; dla seniorów – poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia.

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana ze względu na swoją lekkostrawność stosowana jest w dietach u osób mających problemy z chorobami układu pokarmowego. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego też jest doskonała dla alergików, chorych na celiakie. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.



Cały artykuł możesz przeczytać TUTAJ.


You may also like

Brak komentarzy:

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)