#2 Poniedziałkowe Odkrywanie Etykiet | Margaryna Flora

0 Comments


     Odwieczny problem. Czym smarować pieczywo? Masło czy margaryna? Dzisiaj pod lupę wezmiemy skład margaryny Flory (akurat miałam w lodówce :) ). Jak piszą na etykiecie jest "dla zdrowego serca" i podobno ma "70% mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło". Sprawdzmy co mamy w składzie:
woda, oleje roślinne, sól (0,3%), emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), maślanka w proszku, substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny), witaminy A i D3. Zawartość tłuszczu 45%. - to tyle od producenta, spójrzmy pod lupę :)


E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - syntetyczne tłuszcze, powstała z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, w dużej części pochodzenia roślinnego, ale również z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to zazwyczaj zlepek różnych substancji, o składzie podobnym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego. Funkcjonują jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało określone, a efekty uboczne są nieznane. Organizm metabolizuje je tak jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów jednak mogą pochodzić z roślin modyfikowanych genetycznie. Mimo wszystko substancje uznane są za bezpieczne dla zdrowia.
Używane w: produktach spożywczych, żywności przetworzonej np. wyrobach piekarniczych, deserach i napojach w proszku, przetworach owocowych i margarynach.

E 322 - lecytyna - naturalny przeciwutleniacz, emulgator i stabilizator uzyskiwany z nasion soi oraz innych roślin strączkowych, a także olejów (jest mieszaniną fosfolipidów, glikolipidów, triglicerydów, steroli i małych ilości kwasów tłuszczowych, węglowodanów i sfingolipidów).Lecytyna jest bardzo ważnym elementem, z którego zbudowany jest mózg oraz tkanki nerwowe. Stanowi on barierę ochronną ściany żołądka, ma wpływ na gospodarkę cholesterolową, dodatkowo opóznia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, pomaga wykorzystać właściwości witamin rozpuszczanych w tłuszczach, a także podnosi sprawność krążenia krwi. Może pochodzić  z roślin modyfikowanych genetycznie, ale niekoniecznie. Lecytyna sojowa mylnie traktowana jest jako wegetariańska - do jej produkcji stosuje się tłuszcz zwierzęcy.
Używana w: margarynie, czekoladach i wyrobach czekoladowych, słodyczach, gotowych deserach i kremach, mleku i deserach w proszku. Stosowana także w kosmetyce.

E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny konserwant przeciwko grzybom i drożdżom, uzyskiwany z owoców jarzębiny, natomiast w produkcji na skalę przemysłową pozyskiwany jest metodą chemiczną. Powoduje przedłużenie przydatności środków spożywczych do spożycia przez ochronę przed zepsuciem, a odpowiedzialne są za to obecne mikroorganizmy. Jego dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram masy ciała.Czasem można zaobserwować u ludzi spożywających produkty  z sorbinianem sodu objawy podobne do alergicznych. Substancja uznana za bezpieczną choć zaleca się ostrożność.

E 330 - kwas cytrynowy -naturalny bądz syntetyczny przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W przemyśle otrzymywany na drodze fermentacji przy pomocy kultur pleśni kropidlaka czarnego. Substancja bezpieczna, a nawet korzystna dla zdrowia, dopiero spożywany w większych ilościach nie występujących w żywności powoduje problemy z przyswajaniem wapnia. Nie zaleca się osobom nietolerującym glutaminian sodu. Dopiero skoncentrowany kwas zastosowany zewnętrznie na skórę może spowodować podrażnienie.
Używany w: różnych produktach spożywczych, np. napojach, sokach, przetworach owocowych, pieczywie.

E160a - karoteny – naturalny barwnik w kolorze pomarańczowym pozyskiwanym z papryki, marchwi, pomidorów, brokułów, dyni, melonów, szpinaku itp. W organizmie może być przekształcany w witaminę A.
Dopuszczalne dzienne spożycie to 5 mg/kg masy ciała. Przy nadmiernym spożywaniu skóra nabiera żółtawego zabarwienia.
Używany w: produktach spożywczych, zwłaszcza margarynach, serach, dżemach. Stosowany również w kosmetyce.





You may also like

Brak komentarzy:

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)