BonaVita | Cytryna - co o niej wiemy? Obniża ciśnienie? Odchudza?

0 Comments


     Zazwyczaj nasz dzień rozpoczynamy od kubka ciepłego napoju, którym jest kawa bądź herbata. A może powinniśmy po przebudzeniu wypijać szklankę ciepłej wody z cytryną? Sprawdź dlaczego.
     Kiedy poranne kroki prowadzą nas do kuchni, pierwsza myśl, jaka powstaje w naszej głowie to odruch wypicia kawy lub herbaty. A co, gdybyśmy zaczynali dzień od szklanki ciepłej wody (może być o temperaturze pokojowej) z sokiem z połowy cytryny? Jeśli dodamy także łyżeczkę miodu i odrobinę soli stworzymy naturalny izotonik. Zadbajmy o naturalny przypływ energii na cały poranek.
Cytryna jest owocem pochodzącym z Chin, a do Europy przybyła już w Średniowieczu. W chwili obecnej uprawiana jest w naszych domach, jako roślina ozdobna, ale głównie w celach kulinarnych. Swoje bogactwo zawdzięcza witaminie C, B1 oraz kwasowi cytrynowemu. Ponadto silnie i wszechstronnie wpływa na nasz organizm.
Czy cytryna jest zdrowa?
     Od dawien dawna używa się cytrynę ze względu na jej dużą zawartość witaminy C, pomijając przy tym owoce posiadającej jej wyższe stężenie jak np.: czarną porzeczkę czy kiwi. Nie mniej jednak jest godna polecenia ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Najczęściej zalecana jest właśnie przy przeziębieniach dla wspomagania układu odpornościowego i szybszego powrotu do zdrowia. Często stosowana jest profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Letnia woda z dodatkiem cytryny wykazuje ponadto właściwości bakteriobójcze, wystarczy przepłukać nią gardło przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz migdałów.
     Sok z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania.
     Sama cytryna była stosowana już w dawnych czasach, choćby dlatego, że posiada właściwości antyseptyczne. Odkażano nią rany, pomagała w przyspieszeniu gojenia się siniaków, a także korzystnie wpływa na krzepnięcie krwi. Wykorzystując ją zewnętrznie na powierzchnię skóry, można zauważyć jej pozytywne działanie w walce z przebarwieniami i zaskórnikami. Podobno opóźnia pojawianie się zmarszczek i ułatwia leczenie trądziku.
     Cytryna jest bardzo często stosowana do wielu „zabiegów” w kuchni. Dodawana jest do sałatek czy np. ryb oraz owoców morza, ponieważ jony H+ łącząc się z trymetyloaminą, odpowiadającą za mało przyjemny zapach. Z tego połączenia powstaje związek o specyfice soli, który powoduje całkowite usunięcie zapachu.
     Istotnym pytaniem jest natomiast, ile cytryny powinno się spożywać? Niestety jednoznaczna odpowiedz nie powstała, ale jedna cytryna dodawana do sałatek, posiłków, miodu czy herbaty powinna być wystarczającą dawką dziennego spożycia.
     Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, prowadzonych w ciągu 20 lat przez jednego z największych producentów leków, jest stwierdzenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Wykazał on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – czyli lek używany przy chemioterapii, pozwalający jedynie na spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Te uzdrawiające właściwości podobno ma jedynie cytryna mrożona.
    
Całość możesz przeczytać: TUTAJ.


You may also like

Brak komentarzy:

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)