BonaVita.pl | Witaminy - czy wiemy jaki wpływ mają na nasz organizm?

0 Comments


W dobie Internetu świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania znacznie wzrasta, lecz nadal mamy problem z ułożeniem prawidłowego jadłospisu dla siebie.

Media krzyczą do nas z każdej strony, o tym co jest zdrowe, a co nie i ciężko połapać się w gąszczu reklam, co tak naprawdę powinniśmy jeść i czego potrzebujemy. Skomponowanie całodziennego planu żywienia powinno być łatwiejsze po zapoznaniu się z właściwościami każdej z witamin. Nie chodźmy na skróty kupując suplementy w aptekach. W ten sposób nie uzupełnimy brakujących witamin i mikroelementów choćby ze względu na ich złą przyswajalność.

Witaminy w organizmie człowieka

Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia. Najlepszym ich źródłem jest naturalna żywność, ale często wspomagamy się także suplementami, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać.
Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie, do których zaliczamy witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także na rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy z grupy B mają podobne właściwości i często można je spotkać pod nazwą B -kompleks. Zazwyczaj znajdziemy je w tych samych produktach spożywczych tj.: pełnych ziarnach, wątrobach czy drożdżach piwnych:
1.      Witamina B1 (tiamina) – wspomaga intelekt
Ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego i jego regenerację – uspakaja i chroni przed depresją, reguluje wzrost komórek nerwowych, uśmierza ból, przyspiesza gojenie się ran, a także zmniejsza ryzyko ukąszenia przez komary. Ponadto towarzyszy przemianie węglowodanów na energię, wspomaga pracę serca, leczenie chorób wieńcowych i zmniejsza produkcję kwasu mlekowego. Warto wiedzieć, że kofeina, którą znajdziemy w kawie czy herbacie utrudnia przyswajanie witaminy B1, natomiast osoby zażywające leki moczopędne narażają się na szybsze jej wypłukiwanie z organizmu. Główne źródła: drożdże, jaja, ziarno zbóż, ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, suszone owoce, pestki słonecznika czy orzechy.
2.    Witamina B2 (ryboflawina) – zdrowe śluzówki
Jest wskazana dla anemików, ponieważ wraz z żelazem wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi transportujących tlen do wszystkich komórek. Towarzyszy w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów, sprzyja tworzeniu komórek odpornościowych, a także syntezie hormonów tarczycy. Dodatkowo przemienia witaminy PP i B6 w czynne, reguluje funkcjonowanie błon śluzowych, poprawia wzrok, wspomaga walkę ze stresem, łagodzi bóle migrenowe, wspomaga leczenie trądziku. Korzystny wpływ na włosy i paznokcie doceniły także kobiety, które o nie dbają. Główne źródła: jarmuż, pomidory, szpinak, szczaw, brukselka, soczewica, awokado, zielony groszek, maliny, dynia czy kalafior.
3.    Witamina B3 (witamina PP lub niacyna) – ładna skóra
Dzięki sprawnemu przepływowi krwi w naczyniach zapewnia skórze ładny koloryt. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, a jego niedobór może powodować zmiany w psychice. Pomaga w przekształceniu węglowodanów w energię, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, stymuluje szumy w uszach i zawroty głowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a także usuwa wolne rodniki z organizmu, poprawia pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Główne źródła: groch, fasola, szpinak, ziemniaki, kapusta, kukurydza, melon, pomidory, wiśnie, czarna porzeczka, soczewica.
4.    Witamina B5 (kwas pantoteonowy) – łagodne przeziębienie
Wskazana do spożycia przy katarze siennym czy migrenie ze względu na właściwości łagodzące, wzmacnia także układ nerwowy, wspomaga pigmentację włosów, regeneruje komórki skóry. Główne źródła: fasola, szpinak, ziemniaki, marchew, kapusta.
5.     Witamina B6 (pirydoksyna) – nienaganna skóra
Ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, sprzyja łagodzeniu bólu przedmiesiączkowego czy menstruacyjnego oraz objawów depresji, zapewnia spokojny sen, usprawnia wchłanianie magnezu. Dodatkowo wzmacnia odporność, towarzyszy tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny, podczas ataku astmy szybciej przynosi ulgę, a u kobiet w ciąży potrafi złagodzić wymioty. Główne źródła: fasola, zielony groszek, soja, kapusta, papryka, ziemniaki, banany, awokado.
6.    Witamina B7 (biotyna) – prawidłowy poziom glukozy
Niezbędny w wielu reakcjach chemicznych np.: w procesie tworzenia glukozy, syntezie kwasów tłuszczowych czy cyklu kwasu cytrynowego. Wspomaga funkcje tarczycy, poprawia prawidłową pracę skóry i włosów, a z witaminą K biorą udział w syntezie protrombiny odpowiedzialnej za krzepliwość krwi. Główne źródła: groch, buraki, cebula, szpinak, kapusta, kalafior, marchew, banany, winogrono.
7.     Witamina B9 (kwas foliowy) – witamina kobiet w ciąży

Ciąg dalszy znajdziecie: TUTAJ


You may also like

Brak komentarzy:

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)