Warzywa i owoce zimą i wczesną wiosną

2 Comments

Jesteśmy w środku okresu kiedy warzywa nie mają smaku, a wśród owoców nie mamy zbyt dużego wyboru, dlatego warto w tym okresie sięgać po produkty mrożone. W tym okresie przyjmujmy witaminy i składniki mineralne, które zostały zamrożone po zbiorach. Dla osób dbających o dietę, a przede wszystkim sportowców, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, to znakomite rozwiązanie.  Jednocześnie pamiętajmy, że po rozmrożeniu powinny mieć smak, zapach, a nawet barwę produktu wyjściowego. W przeciwnym razie możemy mieć do czynienia z jedzeniem w którym rozwijają się niebezpieczne zmiany pleśniowe.

Dlaczego produkty mrożone?

Musimy wiedzieć, że często produkty mrożone mają więcej cennych składników odżywczych porównując naturalne odpowiedniki przeznaczone do przechowywania. Nie wszyscy wiemy, że zbiory warzyw i owoców przeznaczonych do pózniejszego mrożenia odbywają się w szczycie sezonu, ponieważ wtedy są najtańsze. Produkty wówczas są dojrzałe i bogate w witaminy. To właśnie niska temperatura utrzymuje je w stanie nienaruszonym.
Minusowa temperatura zapobiega działaniu askorbinazy - enzym odpowiadajacy za niszczenie witaminy C, a co za tym idzie, w ciągu 6 miesięcy czarne porzeczki zachowują prawie 100% witaminy C, truskawki i agrest 90%, a maliny 80%.

Czy mrożonki poddawane są jakimś obróbkom?

Nie. Warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia są pozbawione zbędnych, niejadalnych części, dokładnie umyte i przeznaczone do bezpośredniego spożycia. To niska temperatura odpowiada za możliwość ich długiego przechowywania, dlatego żadne środki konserwujące czy chemiczne utrwalacze nie są potrzebne. Przy zakupie kupujmy tylko mrożonki w stanie głębokiego zamrożenia, bez śladów jakichkolwiek wycieków.

Jak rozmrażać?

Najlepszą temperaturą na rozmrażanie jest temperatura pokojowa, lecz bez zbędnego dopływu światła i powietrza. Sok, który wydzieli się przy okazji rozmrażania jest również wartościowym zródłem witamin i należy go spokojnie spożyć. 

Pamiętajmy, że raz rozmrożonych produktów nie można mrozić ponownie!!! Pomijając fakt, iż taki proces pozbawia je wielu ważnych składników odżywczych to może prowadzić do zaburzeń czy zatruć pokarmowych.

Foto zródło


You may also like

2 komentarze:

  1. Umieść u nas reklamę swojego bloga!!! Zapraszam do naszego spisu blogów ---> http://blogujmy-wspolnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo rzadko mrożę owoce. Może powinnam to zmienić...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)