BonaVita.pl | 15 nadzwyczajnych właściwości jagód acai. Siła tkwi w naturze

0 Comments


Jagoda acai dotarła zarówno do Polski jak i do innych zakątków świata za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego botanika oraz specjalisty w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wyniki jego badań dotyczących tego wyjątkowego owocu z Amazonii są zaskakujące.

Jagoda acai to owoc wielkich palm brazylijskich, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii w północnej Brazylii. Mieszkańcy tego zakątka od dawna korzystają z jej dobrodziejstw traktując ją jako lek niemal na wszystkie dolegliwości i choroby. Znajdziemy w niej właściwie wszystkie składniki, których potrzebujemy. Zawiera witaminy B1, B2, B3, C, E oraz
kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, a dodatkowo największą ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.

Wyglądem jagoda acai przypomina zwykłą, leśną borówkę. Ma stosunkowo duże nasienie, mały miąższ, twardą konsystencję, a jej smak jest połączeniem zwykłej jagody z czekoladą. Problemem przy dystrybucji jagód stanowi fakt, że w ciągu 24 godzin od zerwania jagoda traci swoje właściwości.

Jagody acai – właściwości

Oto 15 najważniejszych właściwości jagód acai, które dodają energii, odżywiają i poprawiają wygląd.
1.      Opóźniają procesy starzenia. Na zachowanie maksymalnej wydajności komórek, a co za tym idzie spowalnianie procesów starzenia się, oddziaływają składniki energetyczne oraz silne antyoksydanty (m.in. resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Wszystkie znajdują się w jagodach acai. Działanie przeciwutleniające wykazuje także kwas elagowy zaliczany do polifenoli. Należy wspomnieć, że roślina znalazła się na liście ORAC, (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) jest to lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Do tej pory na pierwszym miejscu znajdowało się czerwone winogrono o największym potencjale antyoksydacyjnym (ok. 1800 μmol w jednej uncji, czyli ok. 29 gramach). Dziś specjaliści oceniający skuteczność działania antyutleniaczy zawartych w jagodach acai wykazali, że to one powinny zająć pierwsze miejsce w tym rankingu z wynikiem ok. 161 400 μmol w jednej uncji.
2.      Odchudzają i regulują wagę ciała. Niski indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jagody acai mają także wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza przemianę materii i 


Całość artykułu znajdziesz: TUTAJ


You may also like

Brak komentarzy:

Zostaw ślad po sobie. Będzie mi łatwiej trafić do Ciebie :)